torstai 27. huhtikuuta 2017

Vappumunkit ja sima

Moikka!

Vappu on tuossa ensi viikolla ja ajattelin virittäytyä jo vapputunnelmaan tekemällä itse simaa ja paistamalla vappumukkeja. En itse pidä simasta yleensäkkään, mutta ainakin muut meidän perheenjäsenet tykkäsivät. ;)



VAPPUMUNKIT

VALMISTUSAINEET:

5dl   vettä

50g   hiivaa

1tl   suolaa

4tl   kardemummaa

2 munaa

1dl   sokeria

noin 14 dl jauhoja

100g   margariinia

Kypsentämiseen:

munkkirasvaa tai rypsiöljyä ja kookosrasvaa yhdessä



VALMISTUSOHJE:

  • Sekoita hiiva, suola, kardemumma, munat ja sokeri kädenlämpöiseen veteen.
  • Lisää jauhot taikinaan vähitellen ja alusta tasaiseksi.
  • Lisää huoneenlämpöinen rasva alustamisen loppuvaiheessa.
  • Kohota 30-40 minuuttia.
  • Leivo kohonnut taikina pyöreiksi pikkupulliksi ja kohota niitä vähän aikaa.
  • Muotoile kohonneista pikkupullista munkkirinkilät sormien avulla. Kohota.
  • Kuumenna rasva rautapadassa.
  • Kokeile rasvan kuumuutta taikinapalalla. Rasva on tarpeeksi kuumaa (180 astetta), kun taikinapala ei painu pohjeaan ja ruskistuu noin minuutissa. Varo kuumaa rasvaa!
  • Pane 2-3 munkkia varovasti kuumaan rasvaan reikäkauhan avulla. Käännä kullanruskeat munkit parin minuutin kuluttua.
  • Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
  • Sokeroi lämpimät munkit pasitamisen jälkeen pyörittelemällä sokerissa lautasella.
  • Siirrä patalappujen avulla kuuma rautapata kylmälle levylle jäähtymään.
  • Siivilöi rasva jäähtyneenä ja säilytä se suljetussa astiassa.


  • Kun ollaan tekemisissä kuuman rasvan kanssa on riski, että se syttyy palamaan. Pidä sen takia aina kansi lähellä koko paistamisen ajan, koska palava rasva sammutetaan aina tukahduttamalla.  



SIMA

VALMISTUSAINEET:

4 l   vettä

2 sitruunaa

3 dl   sokeria

3 dl   fariinisokeria

1 maustemitallinen kuivahiivaa

1 dl   rusinoita



VALMISTUSOHJE:

  • Kiehauta 3 litraa vettä. 
  • Purista sitruunista mehu.
  • Sekoita veteen sokeri, fariinisokeri sekä sitruunanmehu.
  • Lisää 1 litra kylmää vettä.
  • Jäähdytä noin 40 asteiseksi.
  • Lisää kuivahiiva ja sekoita.
  • Jätä sima lämpimään paikkaan yön yli.
  • Pullota sima ja pudota pulloihin rusinoita.
  • Pidä simaa kylmässä 4-5 päivää. (Sima säilyy viikon ajan valmistumisen jälkeen)
  • Tarjoile sima munkkien tai tippaleipien kanssa vappuna.



Kertokaa ihmeessä jos kokeilitte ja mitä piditte! Ja tottakai, hyvää vappua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti