Tänään ajattelin tehdä italialaisia lihapullia ja perunamuusia sekä ruskeaa kastiketta.
Italialaiset lihapullat eivät eroa normaaleista lihapullista millään muulla tavalla kuin että italialaisiin lihapulliin tulee valkosipulia ja oreganoa.
ITALIALAISET LIHAPULLAT
VALMISUTSAINEET:
½ dl vettä tai maitoa
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
½ sipulia
¾ tl suolaa
¼ tl jauhettua maustepippuria
½ tl paprikajauhetta
250 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl oreganoa tai basilikaa
VALMISTUSOHJE:
- Sekoita nesteen joukkoon kananmuna ja korppujauhot ja jätä seos tupoamaan hetkeksi.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota hienonnettua sipulia muutama minuutti pienessä öljytilkassa paistinpannussa liedella.
- Lisää turvonneiden korppujauhojen joukkoon mausteet, sipuli ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kuori vielä valkosipunkynnet ja puserra ne taikinan joukkoon. Sekoita.
- Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä kostutetuin käsin.
- Laita pyörykät leivinpaperin päälle pellille.
- Paista lihapullat 225 asteessa uunin keskitasossa 15 minuuttia.
RUSKEA KASTIKE LIHAPULLILLE
VALMISTUSAINEET:
4 dl vettä
¼ lihaliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
ripaus pippuria
½ rkl tomaattisosetta tai soijakastiketta
½ rkl kermaa
1 tl sinappia
VALMISTUSOHJE:
- Sekoita 1 dl vettä ja vehnäjauhot keskenään.
- Kuumenna loput 3 dl vedestä kiehuvaksi kattilassa. Lisää lihaliemikuutio.
- Sekoita vehnäjauho-vesi seos kattilaan.
- Mausta kestike soijalla, tomaattisoseella tai sinapilla.
- Anna kastikkeen kypsyä noin 5 min.
- Tarkista maku ja lisää kerma.
PERUNASOSE
VALMISTUSAINEET:
6-8 perunaa
½-1 tl suolaa
1-2 dl maitoa
VALMISTUSOHJE:
- Laita vesi kiehumaan.
- Pese, kuori ja huuhtele perunat. Jos haluat nopeuttaa perunoiden kypsymistä, lohko perunat.
- Pane perunat kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi (noin 20-30 min.)
- Kaada keitinvesi pois.
- Soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella.
- Lisää joukkoon noin 1 dl kuumaa maitoa vähitellen, ettei soseesta tule liian löysää. Sekoita.
- Kaada maitoa vähitellen lisää, jos perunasose on liian kiinteää.
- Mausta perunasose suolalla ja vatkaa se kuohkeaksi. (Jos käytät sähkövatkainta, älä vatkaa kauan, ettei soseesta tule liisterimäistä.)
Mielestäni nämä olivat erittäin herkullisia. Suosittelen.
Kertokaa ihmeessä jos kokeilitte ja mitä piditte! :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti